НАЈАВЕ

Kruševo

13. Смотра Извиђача Македоније 2023

13. Смотра Извиђача Македоније 2023 одржаће се у Крушеву у Македонији, 12-21. Јула 2023.

Погледајте програм 13.Смотре извиђача Македоније:

Програм Смотре подељен је у седам тематских области. Сваки учесник ће покрити све тематске области током 10 дана. То не значи да ће учесник проћи све радионице, већ да ће проћи део радионица из свих области.

Теме ће бити обрађиване сваког дана и ротираће се. Ротација се врши према поткамповима. То значи да ћемо имати 7 подкампова и 7 програмских подручја. Први и последњи дан је резервисан за долазак и одлазак, а ту је и међународни дан – дан отворених врата са културно-забавним едукативним догађајима и активностима.

Радионице су различитог трајања, неке трају сат и по, неке су полудневне, неке целодневне.

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: АВАНТУРА

Активности у адреналинском парку:

 1. Вештачко пењање по стенама – Вештачко пењање се односи на израду зидова и површина од вештачких стена за пењање које симулира искуство пењања на отвореном. Ове површине за пењање се најчешће праве од материјала као нпр. стаклопластике, бетона или дрвета, и дизајнирани су да опонашају текстуру, облик и држање типова природних стенских формација. Пењање на вештачку стену мотивише младе да се активирају, помаже им у концентрацији, фокусу и стабилности.
 2. Zipline – Zipline активности је авантуристички спорт који укључује једрење кроз ваздух на каблу или зиплајн са повишене платформе или торња. Учесници носе појас који је причвршћен за кабл и затим коришћењем гравитације клизе низ линију до платформе за слетање.
 3. Вожња трицикла – Вожња трициклом низбрдо може бити забавна и узбудљива активност. Ако сте љубитељ адреналина и узбудљивих активности 13 Македонска смотра је одлична прилика за вас!
 4. Стаза препрека Стаза са препрекама је заправо део адреналинске стазе која ће бити први тест за наше учеснике пре великог финала – зиплине! Желите да тестирате своју спремност, издржљивост и иновативност креативан начин и под утицајем адреналина!? – Овај догађај ће вам то омогућити!

Водене активности:

 1. СУП даска – Stand-up paddleboarding (СУП) је популарна водена активност где човек стоји на великој дасци и користи весло да се креће површином воде. Сурф је једна од многих активности на води планирана на нашој смотри и ова активност нуди нешто другачије искуство и приступ повезивању са природом. Ова активност ће вам помоћи у побољшању равнотеже, али и моторичких вештина, а истовремено ће вам донети душевни мир и спокој у комбинацији са прелепим Крушевским заласком сунца.
 2. Вожња чамцем или рафтинг је узбудљива водена активност која укључује вожњу сплавом на надувавање кроз брзаке беле воде. Рафтинг ће бити посебан изазов јер се тестира способност и тимски дух деце и омладине.
 3. Водене лудорије – Водене лудорије се односе на разне забаве и узбудљиве активности на води. Водене лудорије су низ активности на и у води, који пре свега имају забаван карактер и дозу хумора. Приуштите себи задовољство и незаборавне тренутке!
 4. Израда сплавова и њихово тестирање – Израда сплавова и њихово тестирање може бити забавна и занимљива активност која омогућава учесницима да искористе своју креативност, вештине за решавање проблема и тимски рад на изградњи функционалног сплава и тестирања у води!
 5. Бициклизам – Бициклизам је забавна друштвена активност која вам омогућава да истражите своју околину и уживате у природи у Крушеву. Побољшајте своје физичко, али и ментално здравље кроз брдски бициклизам!
 6. Слагање сандука – Укључује слагање пластичних сандука за млеко, једно на друго, док стоје на горњој гајби, како би се градила највиша могућа кула. Ова активност захтева равнотежу, координацију и комуникацијске вештине и може бити забавно и изазовно искуство за извиђаче свих узраста.
 7. Ultimate Frisbee – забаван и брз тимски спорт који комбинује елементе фудбала, кошарке и америчког фудбала користећи летећи диск или фризби. Игра се са две екипе од по седам играча правоугаоног поља са енд зонама, а циљ је постизање поена хватањем фризбија у крајњој зони противничке екипе.
 8. Миш – је занимљива динамична активност која ће подстаћи тимски дух код деце, изазваће их да креирају стратегију, да координирају а истовремено ће побољшати њихово физичко и психичко здравље.
 9. Стреличарство – Стреличарска радионица може бити одличан начин да се деца упознају са стреличарским спортом и да им се помогне да развијају своје вештине. Концентрација и фокус који им кроз дозу адреналина даје могућност да искусе лук и стрелу.
 10. Стреличарство – Ваздушна пушка – Гађање из ваздушне пушке је спорт за гађање мете помоћу ваздушне и гасне пушке, дијаболом у (не)покретну мету
 11. Аква парк – забавне активности на води где учесници свих узраста могу уживати у разним воденим активностима и атракцијама.

 

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: ЗДРАВЉЕ И ЛИЧНИ РАЗВОЈ

 1. Јога – физичка, ментална и духовна пракса која је настала у древној Индији. То укључује низ положаја, вежби дисања и техника медитације за побољшање општег здравља и благостања.
 2. Медитација – пракса која укључује фокусирање ума на одређени предмет, мисао или активност за постизање ментално чистог и емоционално смиреног стања.
 3. Лични развој – активности се односе на широк спектар активности у којима појединци могу да се ангажују да унапреде свој лични развој, развију нове вештине.
 4. Радионица за препознавање биља, корена, воћа, чајева и печурака – вредна прилика за појединце да нешто науче о разноликом свету природе и његовом потенцијалу за здравље и благостање али и како их правилно користити.
 5. Производња етеричних уља – одличан начин да се упознате са уметношћу и науком о производњи висококвалитетних етеричних уља од природних материјала, који је начин припреме и за шта се користе.
 6. Брдско трчање – је трка која ће се организовати у току смотре где ће сви заинтересовани моћи да изазову себе и одмере своје способности а и да добију вредне награде и поклоне.
 7. Каријерно вођење – Ова радионица је прилика за појединце да истраже њихове могућности за каријеру, да идентификују њихове способности и слабости и да развију план за постизање својих каријерних циљева. На основу њихових преференција учесници ће имати прилику да сазнају која активност/област им се највише одговара, али и како пратити њихов раст и промене у будућности.
 8. Меке вештине – радионица осмишљена да помогне појединцима да развију меке вештине које су неопходне за успех на радном месту, као нпр. комуникација, тимски рад, решавање проблема и управљање временом итд.
 9. Управљање временом – тренинг који помаже да појединци уче стратегије за ефикасно управљање својим временом и повећање њихове продуктивности – ефективности и ефикасности.
 10. Печурке (презентација) – Радионица печурака може бити драгоцена прилика да појединци науче о различитим врстама печурака и њиховој потенцијалној употреби у кувању, медицини и другим применама.
 11. Дентална култура – ​​Радионица стоматолошке културе може бити драгоцена прилика за појединце да науче о важности оралног здравља и како одржавати здраве зубе, које су најчешће грешке које свакодневно правимо итд.
 12. Препознавање симптома – презентација лекара – препознавање симптома може бити драгоцена прилика за појединце да науче о уобичајеним здравственим стањима и како да препознају симптоме који могу захтевати медицинску помоћ. Надоградња знања за превенцију, прву помоћ и заштиту је увек добродошла и корисна, па ако желите да надоградите своје знање, ово је одлична прилика за то!

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: ЦИЉЕВИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА (СДГ)

 1. Нула глади – нула отпада – одрживе праксе кувања које могу помоћи смањеном бацању хране и промоцији безбедне хране.
 2. Соларна светла – драгоцена прилика за појединце да науче о обновљивим ресурсима енергије и како да створе сопствени одрживи извор светлости. Учесници ће имати прилику да науче цео процес стварања соларних лампи и да пробају да креирају сопствени модел соларних лампи.
 3. Инклузија и разноликост – Људска права – учесници уче о својим људским правима и како се залагати за права других.
 4. Радионица прављења сапуна – забавна и едукативна активност која подучава вредне лекције вештине као што су хемија, креативност и одрживост. Дођите и направите ваш први лични сапун!
 5. Радионица израде пасте за зубе – активност која подучава појединце о науци која стоји иза пасте за зубе и како да направите сопствену природну пасту за зубе код куће али и на извиђачима!
 6. Изградња савршеног града – је активност која може бити креативна и едукативна вежба који учи тимском раду, решавању проблема и вештинама критичког мишљења.
 7. Поновна употреба пластичних флаша за изградњу еко кућа – Радионица за поновну употребу пластичних боца за изградњу еко кућа. Будите еколошки прихватљиви – поново употребите!
 8. Боренка – радионица садње дрвећа https://vvv.borenka.mk/#/home
 9. Радионица за коришћење гума – израда столица и других корисних предмета од рециклиране гуме за коју знамо да је један од већих загађивача.

Активност која вам омогућава да изоштрите своје дизајнерско око, али и да размишљате изван кутије!

 1. Радионица о рециклажи и изради папира – Учесници уче о предности рециклаже папира, укључујући смањење отпада и очување ресурса.
 2. Поновна употреба папира – прављење оригамија. Сазнајте како изразити своје уметничке способности да подстакнути осећај смирености и концентрације.
 3. Извезите свој Smoothie – Учесници уче о претварању и коришћењу енергије, како повезати нефункционални бицикл са нефункционалним блендером и њиховим комбиновањем за производњу енергије или смутија!

 

 1. Оријентација за извиђаче је важан аспект њихове обуке, помажући им да развију вредне вештине као што су навигација, тимски рад и решавање проблема и сл. Ако желите да научите различите трикове и начине оријентације у урбаној средини или у природи посетите ову радионицу!
 2. Дигиталне вештине у скаутингу – Дигиталне вештине постају све важније за Извиђаче, пошто технологија игра све већу улогу у нашем свакодневном животу - научите како да их примењујете свакодневно!
 3. Прва помоћ и заштита – Прва помоћ и заштита су кључне вештине за извиђаче које треба да науче како би обезбедили своју безбедност и благостање камповања и других активности на отвореном.
 4. Патенти (столови, столице, надстрешнице, лавабо) – Избор материјала, пројектовање, мерење и сечење, столарска техника, дорада. Ово је све део процеса стварања мултифункционалних објеката користећи ресурсе око нас/вас и конопље/коноп без штете по природу.
 5. Ватре и врсте камина – Не знате разлику између ватре и камина? Да ли знате како да запалите ватру да бисте припремили вечеру? – Ако јесу питања која вас муче, Смотра је право место за решавање ваших дилема.
 6. ​​Радионица за бицикле (поправка, савети о безбедности) – Радионица за бицикле може бити драгоцена прилика за извиђаче да науче како поправљати и одржавати своје бицикле као и осигурати њихову безбедност за време вожње. Стално возите бицикл и требају вам додатни вештине? Извиђачи, 13 Смотра македонских извиђача може вам помоћи!
 7. Радионица за шивење – извиђачи уче како да сами шију и поправљају своју одећу и опрема. Учимо вештине свакодневног живота!
 8. „Гравирање” металних и дрвених предмета електролизом или гравером – Радионица гравирања може бити драгоцена прилика за извиђаче да науче како персонализовати и украсити металне и дрвене предмете користећи алат за електролизу или гравер.
 9. Бацање секире – Бацање секире је рекреативна активност која укључује бацање осе до циља. Одлична прилика да се изборите са темпераментом и вишком енергије!
 10. Бацање копља – Копља је атлетска дисциплина која укључује бацање копља што је могуће даље. Захтева снагу, технику и прецизност. Одлична прилика за суочавање са темпераментом и вишком енергије!
 11. Ноћни излет – Желите ли мир, звезде и тренутак „на седмом небу.mp3“? Ноћни излет је оно што вам треба!
 12. Опстанак – Вештине преживљавања могу бити драгоцене за извиђаче да их науче, јер могу помоћи у ванредним ситуацијама и развити осећај за самопоуздање и животне вештине!
 13. Радионица поновне употребе палета – претварање палета у функционалне објекте као што су намештај или баштенске конструкције. Учесници ће научити руковање разним врстама алата, прављење планова рада, координацију и технике обраде дрвета.
 14. Радионица лемљења (+соларне лампе) – извиђачи праве своје електронске уређаје, начин лемљења, неопходна средства итд.

 

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: КРУШЕВО

 1. Geocaching – истраживање града Крушева, музеја, кућа, цркава. Полудневна активност испуњена са много истраживања и упознавања културе, карактеристика и историје Крушева и Македоније.

 

TEMATSKA OBLAST: PRIRODA

 1. Hike – Лајкујте ако сте за Hike!
 2. Процес садње – Садња је важан процес који нам омогућава да узгајамо храну, улепшамо нашу околину и подржимо локалне екосистеме. Учесници ће упознати различите начине и процесе садње и узгоја.
 3. Израда хербаријума – хербаријум је збирка сачуваних биљних примерака који се често користи у научно-истраживачке, едукативне и конзерваторске сврхе. Научите да посматрате, истражујте и да се стопите са природом!
 4. Хотел за инсекте – Хотел за инсекте је структура која пружа склониште и места за гнежђење инсеката. Може се направити од различитих материјала, као што су дрво, бамбус, глина и цигле, и могу бити дизајнирани за смештај различитих врста инсеката, као што су усамљене пчеле, бубамаре и лептири. Дизајнирајте свој хотел за инсекте, дајте му име и дизајн, а истовремено дајте допринос животној средини и биодиверзитету.
 5. Екосистем у сијалици – микроекосистем у коме се налазе различите биљке и објекти. Створити окружење које је самоодрживо.

 

ТЕМАТСКА ОБЛАСТ: ТРАДИЦИЈА И КУЛТУРА

 1. Традиционални плесови – учесници могу научити историју и културу, значење плесова, као и основне кораке и покрете. Уживајте у македонском фолклору и учити од најбољих.
 2. Драма и јавни наступ – Радионица драме и јавног говора је едукативан програм који се фокусира на развој и унапређење вештина неопходних за ефикасну комуникацију у различитим окружењима, као што су јавни наступ, глума и перформанси и многи други.
 3. Македонски фолклор – Македонска фолклорна радионица је едукативно и партиципативно искуство које се фокусира на учење и вежбање традиционалних плесова, музике, упознавање ношње и других културних елемената Македоније.
 4. Радионица за импровизоване инструменте – У току радионице, учесници ће упознати принципе звука и музике, као и различите технике за стварање и свирање инструмената направљених од пронађених материјала, предмета за домаћинство или рециклираних материјала. Дођите и израдите инструмент који сте одувек замишљали.
 5. Радионица веза – Током радионице учесници ће учити о историји и културном значају веза, као и различите врсте тканина, конца и игала које се користе. Такође ћете бити вођени кроз основне технике веза, како направити различите шавове, како читати и пратити шеме веза и како завршити и урамити свој рад. Носите свој вез поносно – научите нешто ново!

О ОДРЕДУ

Одред извиђача "Ратко Вујовић - Чоче" Београд је основан 1988 године. Адреса одреда је Видиковачки Венац 65А, Београд. Чланови одреда су углавном са Видиковца (Општина Раковица) и из околине.

КОНТАКТ

Одред извиђача "Ратко Вујовић - Чоче" Београд
Видиковачки Венац 65А, 11090 Београд
Email: rvcoce@gmail.com